Onicocriptosis o ungla encarnada

La onicocriptosis o ungla encarnada es produeix quan els costats o vores de l`ungla del peu esclaven en la pell, causant dolor, inflamació i enrogiment. L'ungla s'introdueix en els plecs ungueales laterals, provocant una reacció de cos estrany.

 
L`onicocriptosis és una afecció molt comú que pot arribar a ser molt dolorosa pel que és convenient acudir al podòlog davant els primers símptomes de dolor, per a llevar la espícula quan més prompte millor. Ja que, si deixem que vaja a més, pot acabar complicant-se amb una infecció de pitjors conseqüències, produint-se un quadre molt dolorós.

 

Causes de l'ungla encarnada.

  • Calçat inadequat: Principalment portar al peu un calçat massa estret o acabat en punta, o curt, (ja que comprimim les ungles del peu).
  • Utilitzar un calçat massa llarg fa que el peu vaja “ballant” dins de la sabata, produint microtraumatismes de repetició en l'ungla que poden provocar que es claven o que aparega un hematoma subungueal, quedant de color negra durant diversos mesos.
  • Tallar-se les ungles  dels peus de forma inadequada: provoca que siga una causa per a augmentar el risc que aparega l'ungla encarnada en tallar les vores de l'ungla en forma arredonida i massa curtes. L'aconsellable és tallar les ungles mes bé rectes, deixant visible les cantonades de la ungla perquè no es claven en la pell. També poden clavar-se en el dit del peu, trossos d'ungla trencada que no es va tallar bé.
  • Malformacions de les ungles de caràcter hereditari (ungles en forma de teula o ungles massa corbes, etc..)

 

Síntomes de l'onicocriptosis.

  • Dolor al tocar el lateral de l'ungla o al caminar.
  • Apreciar dolor, enrogiment i inflamació (engrossament de la carn en la vora del dit del peu on es clava).
  • Si es produeix una sobreinfecció de la zona del dit del peu, pot aparèixer un abscés. Si aquesta infecció avança, cronificant-se, pot aparèixer un granuloma pyogènic (la carn en aquesta zona del dit del peu, apareix de color roig )

 

Tractament de l'onicocriptosis.

Sempre el tractament de l'ungla encarnada hauria de realitzar-ho el podòleg, que és el professional especialitzat en les afeccions i deformitats del peu. En primer lloc, es desinfecta la zona del dit del peu i es procedeix a desencarnar l'ungla del peu. Després, es fa una cura aplicant antibiòtic tòpic i embenatge tubular. En alguns casos, pot fer-se necessari l'ús d'antibiòtics per via oral, abans i/o després d'acudir a consulta del podòleg.  Quan l'ungla del peu torne a créixer, es realitzarà el tall correcte per a evitar recidivas.


Quan el problema d'ungla encarnada és molt lleu i es troba en l'inici, és aconsellable posar el peu en remull en aigua tèbia amb un grapat de sal (sal comuna que s'empra en cuina), durant uns 20 minutos. Posteriorment, introduir sota el dit del peu afectat, un tros minúscul de cotó mullat en alcohol, perquè l'ungla espente cap amunt i no acabe clavant-se.


PREVENCIÓ: Evitar tallar els bordes laterals de l'ungla del peu i fer servir calçat ample, es tracta d'un tractament conservador.


CIRURGÍA: sols quan el tractament conservador ha fracassat. El tractament quirúrgic sols está indicado si existeixen recidives freqüents o grans infeccions asociades o dolor que no cedeix després d'un tractament podològic convencional