Quiropodia: Tractament de les     dureses.

    Les dureses són una capa de la pell endurida i engrossada que es forma per l'excessiva pressió o fricció. Poden ser molt molestes i doloroses. El primer és identificar la causa i suprimir-la o minimitzar-la. La causa la podem ayar en un moviment que realitzem en trepitjar i que es veu incrementat per problema postural, per un calçat inadequat o, per alteració o deformitat dels articulacions dels peus.

 

     Les callositats poden impedir-nos portar a terme una vida normal dificultant-nos la nostra vida quotidiana.

 

    Els nostres pacients acudeixen diàriament en les nostres clíniques per a eliminar les dureses, cal dir que poden eliminar-se de forma temporal retirant-los amb l'ús d'un bisturi d'una forma indolora, ja que el que estem llevant és la capa engrossida de la pell fins a arribar al teixit sa, tractament que es coneix com quiropodia.

 

    No obstant, amb aquest tractament no estem actuant sobre la formació de la durezas, que en la majoria dels casos torna a eixir. Cal remarcar que el tractament per no professionals poden provocar una infecció per la utilització d'instrumental no adequat i no esterilitzat. Aquestes infeciones poden arribar a ser molt perilloses, especialment en pacients amb diabetes Mellitus ( Peu diabètic ) que pot arribar a l'amputació d'algun dit o part del peu.

 

    Perquè la duresa no torne a eixir cal analitzar perquè està eixint (tipus de calçat, deformitats de dits o peus, forma de caminar) i posar un tractament definitiu.

 

Resol els seus dubtes.

 

SÓN EL MATEIX ELS "CALLOS, LES DURESES I ELS ULLS DE POLL?

- Si. Es refereix a una hiperqueratosis (enduriment i engrosament de la pell en un punt o zona determinada). Diferèncien en la grandària, si es tracta d'un punt molt xicotet,es coneix com a ull de poll o clau, i sol ser més dolorós. Per contra zones més extenses es coneixen vulgarment "callo" o duresa .

 

ELS "CALLOS" TENEN ARREL?

-No. Són produïts per una causa mecànica (fricció i/o pressió excessius contra el calçat o el sòl) per deformitats del peu,  calçat inadequat, anomaliaes platars... Tant sols incidint en aquestes qüestions podem eliminar definitivament el problema.

 

TINC UNA  DURESA AMB UN PUNT NEDRE AL CENTRE, QUÈ ÉS?

- Ocasionalment es produeixen xicotetes hemorràgies en les capes més profundes de les dureses, aquesta sang es correspon amb aquest punt fosc. No té cap importància.

 

SI LES DURESES NO EM MOLESTEN, ÉS NECESSARI QUE LES TRACTE?

- Sí, una duresa sempre és un símptoma indicatiu que alguna cosa no funciona correctament en el peu: la forma de caminar, una desalineació o desviació d'alguna estructura, un calçat inadequat ...

 

LES DURESES QUAN MÉS LES LLEVEN, MÉS IXEN DE NOU?

-No. Es tracta d'una llegenda. Ixen per una causa mecànica: deformitat del peu, forma de caminar, calçat inadequat .... causes que si no es tracten provocaran que la duresa continue ixint periòdicament. Si només anem eliminant la pell endurida i no tractem la causa, no solucionarem de forma definitiva el problema.

 

 

LES DURESES S'OPEREN PER LLEVAR-LOS DE FORMA DEFINITIVA?

No. Les cirurgies podològiques estàn destinades a eliminar les causes de l'aparició de les dureses: desviacions o deformacions de dits, d'ossos i articulacions del peu. 

 

LES DURESES ES PODEN INFECTAR?

-Sí. Quan una duresa es manté durant molt temps, sense eliminar-ho, pot provocar un cúmul de líquid entre la pell sana i , i infectar-se. En aquest cas apareix dolor intens, calor, enrogiment de la pell... Cal tractar-ho amb urgència.

 

HEM DE VIGILAR EL LLOC ON TRACTEM LES PATOLOGIES DEL PEU?

-Sí. Cal acudir sempre a un especialista en peus, un Podòleg col·legiat. Fa falta una tècnica professional, precisa i acurada per a netejar-los. Un material estèril i d'un sol ús (es tira després atendre cada pacient), i un centre o clínica amb l'autorització de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana, que garantisca les mesures d'asèpsia i els coneixements necessaris per a tractar aquestes patologies